Jump to content

Voltage Regulator question


TMA62
 Share

Recommended Posts

Greetings:

If any of you still have original voltage regulator from your early Avanti II, please look at yours for me. I replaced the voltage regulator on my 1971 Avanti II. The old one was black and had no embossed lettering on its top. I would think that the original regulators would be Delco Remy and be marked as such.

Are your original VR's Delco and were the embossed that way? Or was it a different manufacturer? Any info would be great to know. Thanks in advance!


Ted

Link to comment
Share on other sites

It would have been a Delco to match the Delcotron alternator...but it's also possible that Avanti Motors purchased a voltage regulator that had the correct specs for the Delcotron.  I don't know whether crate engines Avanti Motors purchased came with alternators and regulators or simply the basic engine and peripherals were sourced separately.  I would expect them to come equipped for a Corvette of that year ready to drop in.

On my '70 I replaced the engine and installed a one-wire alternator and eliminated the original regulator...I can't even remember if it had a Delco regulator or a replacement.  After so many years there's really no way of knowing whether such parts are original or aftermarket replacements.  I do remember a '64 Pontiac I once owned a regulator with Delco-Remy stamped into the cover...not a sticker.  

My best guess is your regulator is an aftermarket replacement that was installed sometime over the years.

Link to comment
Share on other sites

I perused old photos of Avant II's that I've owned, but had no good closeups of the voltage regulator, nor do I know for certain whether those regulators were original; but for what its worth, here is photo I found of one in my '71... if it matches yours, then perhaps Avanti Motors didn't use a Delco unit.

closeup of voltage regulator.png

Link to comment
Share on other sites

I replace this original out of my 68 (that is for sale in the Avanti's For Sale page!) with a NAPA Echlin  VR142.  Note the 4 slot connection plug from the original. Still working fine after 4 years.

IMG_0861.JPG

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...